یا مثلاً کاری کنیم که دیوارهای هوشمند ساختمانها در مصرف انرژی صرفهجویی کنند. فکر میکنید ایدهی اولیهی این اختراعات از کجا به ذهن انسان رسیده است؟
الگوبرداری از طبیعت چیز جدیدی نیست. این که حرکت، تنفس، چگونگی تأمین غذا و انرژی را در گیاهان و جانوران بررسی کنیم و از آنها برای ساخت فناوریهای مختلف کمک بگیریم. توانایی استتار، یکی از این ویژگیهاست. سالهاست که دانشمندان با زیر ذرهبین گرفتن گونههای مختلف جانوری، نحوهی تغییر بدن آنها و پنهان شدنشان را در محیط، مورد بررسی قرار میدهند. سپیداجها یکی از تواناترین حیوانات در استتار هستند. «سپیداج» (Cuttlefish) نوعی نرمتن آبزی است که 10 پا دارد و اغلب با هشتپا اشتباه گرفته میشود. آنها چنان ماهرانه و بهسرعت تغییر رنگ میدهند و بدنشان را به شکل محیط در میآورند که هیچ شکارچیای، البته به جز عکاسان محیطزیست قادر به دیدنشان نیستند.
میتوانید به راحتی این سپیداج را ببینید؟ استتار یا به رنگ محیط درآمدن یکی از هنرهای این جانداران آبزی و شگفتانگیز است.
چیزی که دانشمندان را متعجب کرده این است که چهطور این حیوانات بدون هیچ فکری این کار را انجام میدهند. یعنی بدون اینکه هیچ پیامی به مغزشان فرستاده شود، حسگرهای حساس به نور که روی پوستشان وجود دارند، تغییر رنگ میدهند و این کار بهطور خودکار انجام میشود. حسگرهای نوری سپیداجها از نوعی پروتئین تشکیل شده است که رنگ محیط را تشخیص میدهند و به رنگ آن در میآیند. گونههای دیگری از سپیداجها چیزی شبیه به یک جوهر از خودشان ترشح میکنند که به کمک آن مخفی میشوند. البته اینکار را آنچنان سریع انجام میدهند که تا سر بجنبانیم، ناپدید شدهاند!
جانورشناسی به نام «راجر هانلون» که حدود 30 سال است روی سپیداجها یا 10پاها تحقیق میکند، متوجه شده که همهی آنها، چه آنهایی که تغییر رنگ میدهند و چه آنهایی که جوهر ترشح میکنند، ساختاری شبیه دوربین دارند! یعنی بدنشان نورهای اندکی را که زیر آب است جمع میکند و در زمان نیاز، بهطور خودکار برای تنظیم رنگ از آن بهره میبرد. به این ترتیب سپیداجها میتوانند خودشان را به شکل محیط در بیاورند. پروتئینهای موجود در بدن این حیوانات، شناسایی نور را ممکن میسازد. پوست بدن سپیداجها پر از رنگدانههایی است که مثل چشم عمل میکنند. برای درک بهتر این موضوع، تصور کنید پوستی پر از چشم داشته باشیم! البته پوست 10پاها چشم ندارد، اما مکانیسمی شبیه به چشم دارد و این واقعاً شگفتانگیز است!
اگر دانشمندان بتوانند از ساختار پیچیدهی این پروتئین و نحوهی ارتباط آن با محیط سر در بیاورند، میتوان به فناوریهای جدید امیدوار بود. ساخت پوست هوشمند تنها یکی از این ایدههاست!
تصویری نزدیک از چشم یک سپیداج غولپیکر. جانوری که به کمک پروتئینهای روی پوستش قادر به شناسایی نور و تغییر دادن رنگ بدنش است. این پروتئین تا بهحال فقط در چشم جانداران کشف شده بود و وجودش روی پوست تعجب دانشمندان را برانگیخته است.